Impressie van een ontmoetingsdag…

Op deze pagina staat een impressie van de meest recente ontmoetingsbijeenkomst van Karmelbeweging. De landelijke ontmoetingsdagen worden ieder half jaar gehouden op de diverse Karmellocaties in het land. Elk half jaar wordt deze pagina vernieuwd.

Met de pelgrimsweg in het hart
Karmelbeweging bijeen in Karmel West | 8 november 2014

Alphen aan den Rijn is een van de plaatsen waar Karmel West bijeen komt. Ter bemoediging van deze groep zonder eigen huis komt Karmelbeweging daar bijeen in de Triumfatorkapel op 8 november.

Bij binnenkomst merken we meteen dat de bijeenkomst niet alleen Karmelbeweging betreft. Karmel West bestaat uit een breder gezelschap dat zich hier thuis voelt en ons de weg wijst.

De dag staat in het teken van psalm 84, de pelgrimspsalm die Karmelbeweging op het lijf is geschreven omdat zij woorden geeft aan ons verlangen. Ans Bertens leidt ons in via verschillende kernbegrippen uit de tekst. Door haar aanzet zijn wij in staat de tekst op ons zelf te betrekken.

Pelgrimeren is op weg gaan, ingegeven door verlangen. Op deze weg kom je over heuvels en door dalen. In de dalen ervaar je meestal dat er, de diepte doorleefd, bronnen in je opwellen waardoor je verder kunt gaan. Op deze weg laat je je zien en word je gevonden. De pelgrimerende volgt zijn verlangen op weg door de wereld, de biddende, die in ´het heiligdom´ verblijft en de pelgrim verwelkomt, volgt zijn weg naar binnen en is dus ook een pelgrim.

In de groepjes na de inleiding is weer een andere aandacht. Nu niet meer gericht op één persoon maar op elkaar in de kring. Wij stamelen zoekend en aarzelend om woorden te geven aan onze beleving van de psalm. Wij zien dat de pelgrim iets meebrengt dat hij de ander, de blijvende (biddende) aanreikt. Eenmaal aangekomen gaat het erom te beseffen dat de ander niet mijn perspectief heeft. Niet ik sta centraal, ik oefen mij open te staan voor jou.

In de middag is er eerst tijd voor informatie: van het lekencongres in Aylesford, van het bestuur van de Eerste Orde en van ons eigen bestuur.

Een mooi welkom volgde aan onze nieuw toetredende leden van Karmelbeweging. Zij vormen het sprankelend bewijs van de bestaansgrond van Karmelbeweging op haar ´levenslange reizen´.

Veronica Scheffers